tiistai 19. maaliskuuta 2013

Luutu kouraan



Täällä pyyhitään pöytiä.
Se on kuulkaat kivempi tarttua siihen pöytäluutuun, kun se luutu on kivannäköinen.

Jo yli vuosi sitten bongasin täältä internetin ihmemaailmasta idean virkatusta/neulotusta tiskirätistä.
Nyt vasta sain tehtyä, sillä bambulankaa ei löytynytkään jokaisen kaupan lankahyllyltä. Matonkudekaupoilla ollessani sattuivat silmäni kaivattuihin bambulankakeriin ja idea pääsi toteutusasteelle.

Sanovat bambua sisältävästä (ilmeisesti myös hamppua sisältävät sopivat tähän tarkoitukseen) langasta tehtyjen rättien olevan hyviä, kun eivät ala haisemaan niin nopeasti. Kestävätkin pitkään, koska rätit voi pestä   pyykkikoneessa 60 asteessa. Ovat parhaimmillaan ilmeisesti vasta muutaman pesun jälkeen.
Nyt meillä kokeillaan, ovatko maineensa veroisia.

Musta tiskirätti on neulottu, oikeaa ja nurjaa, sopivasti vuorotellen, niin syntyy ruutukuvio. Löysähkö käsiala tahi "reikäinen" malli ovat kuulemma hyväksi, sillä silloin luutu kuivuu nopeammin. 
Vaaleanpunainen rätti on tehty virkkaamalla yksi suuri isoäidin neliö.
Oli se minullakin aika opetella tuo isoäidin neliön teko. Tiskirätistä oli helppo aloittaa opettelu. Meinaan, että jos tuo aikaansaatu neliö ei olisi kelvanut edes pöytäluutuksi, niin silloin olisin kyllä voinut unohtaa isoäidit neliöineen. Mummit ja mummut, teitä en olisi silti suostunut unohtamaan.
Jos on joku muukin, jolle isoäidin neliöiden teko liittyy  uusia aluevaltauksia -sarjaan,
niin täältä löytyy selkeähkö ohje senkin taidon luomiseen.

5 kommenttia:

Elli / mööpeli kirjoitti...

Jokohan minunkin pitäis kokeilla että onnistuuko näillä näpeillä virkata/neuloa. Kuulostaa kyllä houkuttelevalta varsinkin tuo hajuttomuus ja näyttääkin kivalta! Eikä se lisämotivaatio luutuamiseen ois pahitteeksi sekään..:)

Mari kirjoitti...

Pittää kyllä tehä!
Jotenki se on aika kiva jos keittiössä on ilonen tiskirätti.. :)

Anna kirjoitti...

Mainio teksti ja kivoja luutuja!

Jäi vielä auki, että toimiiko noi rätit oikeesti? Pyyhkiikö ne hyvin ja haihtuuko hajut niistä nopeasti pojes? Isoäidinneliöiden virkkaus on minulle tuttua viime syksyltä, joten jos rätit todella toimivat, voisin itsekin virkata moisen luutun..

Lopuksi, huippua kun kirjoitat taas tiheämpään tahtiin! Täällä seurataan.

Anna kirjoitti...

Elli, varmasti niilläkin näpeillä onnistuu kun näilläkin. En nääs ihan oikeastikaan ole esim. kouluaikoina kehuttavasti pärjänny näissä puikko/koukkunäpertelyissä ja silti sitä saa nyt jo jotain aikaiseksi, kun vaan uskaltaa kokeilla. :)

Mari, sanopa muuta. Mulla tekis mieli ostaa lisää eri värisiä lankoja, että sais sellasen kirjavan luutukokoelman.

Anna, sillä se varmaan jäi epäselväksi, kun en vielä itsekään tiedä. :) Ihan just otettu käyttöön, niin en osaa esim. tuosta hajuttomuudeesta sanoa mitään. Mutta sen, mitä oon kerennyt pöytiä pyyhkiä, niin en oo ainakaan ajatellu että eivät ois pyyhkineet hyvin. :) Mustasta lähtee alussa vähän nukkaa, mutta meiän ruskealla pöydällä se ei näy ja kuulemma sitte muutaman pesun jälkeen loppuu se nukkaaminen. Minä jatkan testailua vielä. :)

MiiA kirjoitti...

Hieno rätti! Virkkasin juuri ensimmäisen rättini ja äiti sitten heitti että tekisin toisen isoäidin neliöllä. Piti sitten googlettaa että onkos joku muukin tehnyt rätin samoilla neliöillä ja löytyi sun blogi :D Äiti muuten ihastui virkattuihin rätteihin.. Pyyhkii kuulemma tosi hyvin :D